La pasta de sal: la pasta de sal és una pasta per modelar (com la plastilina o el fang) que ens podem fabricar nosaltres mateixos a partir d’ingredients senzills, i que un cop modelada es cou dins un forn.
·
Aigua.
·
sal fina de taula.
·
farina blanca de blat.
·
un forn tradicional.
·
oli.
·
un recipient ample per fer
la mescla.
·
un got, que servirà de
mesura de les proporcions.
·
una cullera per barrejar.
·
una fusta o una taula on
poder treballar la massa.
·
eines per donar forma a la
pasta: forquilles, ganivets, motlles, escuradents...etc.
·
paper de plata.
·
pintures (si les voleu
pintar).
·
vernís (per donar una capa
de protecció al final).
·
Pinzells.
Proporcions:
2 proporcions de sal.
1 proporcio de farina.
Una mica d’oli.
Barregeu la farina i la sal amb una cullera, en un
recipient ample, tot fent moviments circulars, i afegint-hi poc a poc l’aigua
freda i l’oli. Aneu amb compte de no afegir massa aigua a la pasta, perquè es
tornaria enganxosa i difícil de treballar. Continueu barrejant fins que la
massa no s’enganxi a les parets del recipient.
Aquesta massa es treballa de forma similar a la ceràmica. Podem
retallar-la, emmotllar-la, amassar-la i modelar-la com vulguem.
Mentre anem treballant amb una part de la pasta,
mantingueu-ne la restant tancada dins la bossa perquè no es ressequi.
Cocció:
Pintar:
Un cop fora del forn i ja fredes, podem pintar les
figures amb aquarel·les (colors suaus) o pintures acríliques (colors vius).
També hi ha la possibilitat de barrejar colorants alimentaris directament al
fer la pasta.
Protecció i conservació:
En acabat, apliquem tres capes de vernís sobre les
dues cares de la figura de pasta de sal, perquè quedi protegida de la pols i la
humitat. Les figures aguantaran força temps si no les guardeu en habitacions
humides. Si voleu que us durin molt de temps, passeu-los una capa de vernís un
cop a l’any.
No hay comentarios:
Publicar un comentario