lunes, 14 de mayo de 2012

TÈCNIQUES DE MODELATGE



Molla de pa: S’agafa pa dur i se’l fica amb aigua, una vegada que el pa ha absorbit tota l’aigua s’ha d’escórrer bé i afegirem cola blanca escolar i es barreja i anem afegint pa o cola segons el que calgui fins aconseguir la consistència molt semblant a la consistència de la pasta de sal. Amb aquesta proposta tampoc podrem fer grans escultures ja que no té la consistència suficient, però podrem fer models amb poc volum o plans.
Es una bona proposta per a realitzar amb els nens, ja que no és toxina i no comporta cap perill per ells.
Aquesta massa s’endureix a l’aire lliure, no necessita de forn ni d’agents químics per assecar-se. I un cop seca es molt resistent, sempre i quan es mantingui en un lloc sec.
Preparació de la pasta: per a preparar la pasta necessitarem els següents ingredients:
·        10 Llesques de pa Bimbo (pa de motlle).
·        3 Cullerades soperes de cola blanca (apta per a ús escolar).
·        2 Culleradetes de suc de llimona.

En primer lloc retirem tota l'escorça del pa, deixant només la molla. A continuació fregarem les llesques amb les mans per a esmicolar-lo, formant petits encenalls ("virutas") de pa. Un cop esmollats tots els pans, agregarem les tres cullerades soperes de cola i finalment afegim la llimona.
 
Pastarem ("amasaremos") molt bé amb les mans, de manera que es barregin molt bé els ingredients. Continuarem pastant fins que la consistència sigui la d'una pasta manejable, modelable i que no s'adhereixi a les mans, és a dir, que no estigui enganxosa.

Si notes que la pasta queda massa dura, agrega una mica més de cola blanca i una mica de glicerina, i si per contra queda massa enganxosa i no s'arregla després de pastar-la durant una bona estona, llavors agrega un xic més de pa.

Finalment la guardes en una bossa de plàstic. Al ficar-la en la bossa, treu l'aire que hagi quedat dins d'ella i tanca-la molt bé. Has de preservar-la del contacte amb l'aire mentre no la vagis a fer servir. Amb el suc de llimona s'allarga la vida de la massa, però has d'usar-la en el termini d'un parell de setmanes, o en cas contrari es pot florir.

No et recomano guardar-la a la nevera, ja que amb el fred la pasta es torna dura i és més difícil de pastar.

Per pintar els models que fem, podem utilitzar colors a l'oli ("al óleo") ja que com que la seva base és oli, té un assecat més lent que ajuda a evitar l'aparició d'esquerdes a l'endurir la pasta.

No hay comentarios:

Publicar un comentario